Taiwan - turism

En kulinarisk kärleksförklaring

Tidskriften Esquires matexpert Tom Parker Bowles äter sig igenom Taipeis överdådiga utbud av maträtter - från välrenommerade restauranger med deras meny i den övre prisklassen, till nattmarknadernas enkla stånd. Och han är hänförd! Mellan måltiderna petar han också in smakbitar av information om Taiwan, dess historia och det delikata förhållandet till den store grannen i väster. Läs hela artikeln (på engelska) här!

En enda stor verkstad?

Taiwan har länge varit känt som en jätteverkstad, som tillverkar mer än hälften av alla kretskort för bärbara datorer på världsmarknaden, såväl som ett antal andra komponenter till IT-industrin. Det som är mindre känt är att Taiwan på många sätt är en pärla för turism, med en storslagen natur, en väl utvecklad infrastruktur, relativt låg brottslighet och mycket varierad matkultur. Det har stora konstskatter och otaliga välbevarade tempel. Det är dessutom ett land dit den stora massan turister ännu inte hittat, så det är fullt möjligt att leta reda på sina egna smultronställen som ingen annan känner till. På dessa sidor kommer vi framöver att dela med oss av en del av våra smultronställen, visa bilder och ge tips för Taiwanresenären.

Visum

Besökare från 37 54 länder, däribland Sverige, kan få stanna upp till 90 dagar i Taiwan utan visum. För detta krävs att man har ett pass som är giltigt minst sex månader från det datum då man reser in i Taiwan, en biljett tillbaka eller vidare till tredje land (med visum dit om så krävs), samt att man inte förekommer i straffregistret. Besökare från ytterligare 12 länder kan resa in visumfritt för kortare besök.